Są ludzie, którzy uwielbiają gotować i spędzać godziny w kuchni. Są też tacy, którzy za tym nie przepadają lub zwyczajnie wolą w tym czasie robić coś innego. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy — po prostu, wolę układać diety dla moich podopiecznych, a nie klepać kotlety 😉 Z racji tego, że moje posiłki zazwyczaj zajmują mi maksymalnie 20 minut, postanowiłem stworzyć dla Was wpis, w którym przedstawię moje sposoby na oszczędzanie czasu w kuchni.
Sposoby na szybsze gotowanie, mogą Ci się przydać na co dzień, albo wtedy, kiedy zwyczajnie nie masz czasu. To nic trudnego, a serio może ułatwić życie.
1. Gotuj na dwa dni
Chyba podstawowy sposób na oszczędzanie czasu w kuchni. Jednego dnia gotujesz podwójną porcję. Następnego — podgrzewasz i jesz. Voilà! Maksymalna oszczędność czasu. A do tego mniej zmywania.
Jeśli nie chcesz jeść dwa dni z rzędu tego samego, możesz wykorzystywać tylko część posiłku, np. możesz przygotować sobie mięso na dwa dni, a zmienić dodatki. Albo zostawić dodatki, a wymienić mięso na tofu.
2. Pamiętaj o mrożeniu
Przygotowałaś za dużo obiadu? I wiesz, że następnego dnia będziesz jeść co innego? Zamroź go! Zamrozić możesz prawie wszystko. Któregoś dnia wystarczy, że wcześniej wyciągniesz z zamrażarki gotowy posiłek i gotowe!
Możesz też specjalnie przygotować kilka posiłków, np. kiedy będziesz mieć więcej czasu i je pomrozić, aby móc wykorzystać wtedy, kiedy będziesz tego czasu mieć mniej. Albo kiedy nie będzie Ci się chciało gotować.
3. Przygotowuj wcześniej
Możesz wyznaczyć sobie godzinkę lub dwie w ciągu tygodnia i przygotować posiłki na cały tydzień (lub kilka dni). Możesz, np. upiec batata do sałatki i przy okazji pizzę na kolację, podczas gdy na kuchence będzie się gotował makaron do spaghetti, a obok będziesz smażyć naleśniki. Nie każdemu taki sposób się sprawdzi, ale być może Tobie tak?
4. Korzystaj z półproduktów
Mam tutaj na myśli, np. mrożonki, strączki w puszkach czy gotowe tortille. Zobacz, ile czasu zaoszczędzisz, korzystając z gotowej mieszanki warzyw na patelnię — nie musisz nic obierać ani kroić. Podobnie sprawa ma się ze strączkami, gdyż ich gotowanie zajmuje bardzo dużo czasu. Warto sięgać po tego typu produkty, gdyż bardzo ułatwiają i przyspieszają przygotowywanie posiłków.
5. Planuj
Poświęć kilka minut w tygodniu i zaplanuj posiłki na cały tydzień. Nie będziesz dzięki temu musiała codziennie zastanawiać się co zjeść. Dodatkowo możesz wtedy zrobić listę zakupów i wybrać się do sklepu tylko raz, bo będziesz dokładnie wiedzieć, czego potrzebujesz. To ogromna oszczędność czasu — zapewne wiesz, że zakupy potrafią zająć go sporo.
6. Utrzymuj porządek w kuchni
Nie spodziewałaś się takiej rady? Pomyśl, o ile szybciej byłoby wejść do czystej kuchni i móc od razu gotować, zamiast myć najpierw garnki i deski do krojenia. A, i oczywiście patelnię. Po prostu odkładaj rzeczy na miejsce i od razu po sobie sprzątaj — drobna sprawa, ale wbrew pozorom pozwala zaoszczędzić sporo czasu.
7. Zmniejsz częstotliwość posiłków
Jeśli jesz 5-6 posiłków dziennie, zastanów się, czy nie zmniejszyć tej liczby do 3 lub 4. Mniej posiłków = mniej czasu spędzonego w kuchni. I podobnie jak w przypadku gotowania na dwa dni, mniej zmywania. A jeśli gotujesz na dwa dni tylko trzy posiłki, to już w ogóle — czas w kuchni ograniczony, jak tylko się da. Oczywiście, jeśli wolisz jeść więcej posiłków w ciągu dnia, to żaden problem — dopasuj sposób jedzenia pod siebie.
Mam nadzieję, że tych kilka porad pozwoli Ci tracić mniej czasu w kuchni. Za oknem coraz cieplej, więc może zaoszczędzony czas wykorzystasz na spacer? Ja bardzo polecam!