Wiem, że mogłoby się wydawać, że skoro za oknem już praktycznie jesień, to ze świeżych warzyw i owoców nici. Tymczasem nadal może cieszyć się wieloma produktami zerwanymi prosto z krzaka (lub drzewa). Albo w sumie wykopanych z ziemi również. W każdym razie – prosto z uprawy. Zatem jakie mamy sezonowe produkty września?
ŚLIWKI
Śliwki zawierają witaminy A, E i B, potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Dodatkowo dzięki zawartości dużych ilości pektyn (rodzaju błonnika), pozytywnie oddziałują na układ pokarmowy, zarówno pobudzając perystaltykę jelit, jak i zwiększając uczucie sytości po posiłku.
Śliwki świetnie smakują w cieście i w drożdżówkach! Ale oczywiście można je zjeść w nieco „zdrowszej wersji” – jako dodatek do owsianki, do naleśników czy po prostu, jako przekąska.
JABŁKA
Jabłka są źródłem witaminy C, która wspiera nasz układ odpornościowy (co przy jesiennej pogodzie jest bardzo wskazane!). Ponadto jabłka zawierają witaminy E, K, witaminy z grupy B, a także beta-karoten, który pozytywnie wpływa na kondycję cery.
Oprócz tego są źródłem flawonoidów, które pozytywnie wpływają na pracę serca, zapobiegając przy tym jego chorobom.
Jabłka to świetna przekąska, np. na uczelnię czy do szkoły. Możesz też poświecić trochę więcej czasu i zrobić pyszną owsiankę szarlotkową albo racuszki z jabłkami!
WINOGRONA
O winogronach rozpisałem się w poprzednim poście, więc tutaj po krótce dam znać, dlaczego warto je spożywać, a jeśli chcesz wiedzieć więcej na ich temat – KLIK!
W winogronach znajdziemy wapń, żelazo, jod, miedź, fosfor, potas i mangan, a także witaminy K, A, C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, antyoksydanty i polifenole, a w ciemnych odmianach winogron znajdziemy flawonoidy, które hamują namnażanie się wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu oraz rozwój chorób nowotworowych.
GRUSZKI
Sezonowe produkty września to z pewnością gruszki. Znajdziemy w nich naprawdę wiele witamin i mikroelementów – m.in. witaminy A, E, C i K oraz witaminy z grupy B, a także takie składniki mineralne, jak fosfor, wapń, potas, magnez, miedź, sód, żelazo, a także pewne ilości boru i jodu.
Dzięki zawartości boru (choć niewielkiej), spożywanie gruszek pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Ponadto bor odpowiada za prawidłowy transport wapnia we krwi, co przekłada się na odpowiedni stan kośćca.
Gruszki są świetnym dodatkiem zarówno do dań na słono (sałatki, pizza), jak i na słodko (owsianka, naleśniki czy ciasta). Oczywiście chrupiąca gruszka może być sama w sobie również bardzo smaczną przekąską.
BRZOSKWINIE
Brzoskwinie zawierają witaminy C, A, E i K, a także witaminy z grupy B. Ponadto znajdziemy w nich również żelazo, wapń, potas i magnez. Dodatkowo zawierają błonnik, dzięki któremu regulują pracę układu odpornościowego i zapobiegają zaparciom. Działają także moczopędnie, pozytywnie wpływając na pracę nerek.
Brzoskwinie charakteryzują się dużą zawartością fenoli, które neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu spożywanie brzoskwiń może mieć właściwości antynowotworowe.
DYNIA
Dynia ma w sobie wapń, magnez oraz selen, a także witaminy A, C, E oraz kwas foliowy i karoten.
Dzięki dużej zawartości błonnika pomaga regulować przemianę materii. Działa moczopędnie, dlatego pozytywnie wpływa na pracę nerek. Ponadto spożycie dyni obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Krem dyniowy, puree z dyni czy pieczona dynia w sałatce, to początek jesiennych smaków.
BAKŁAŻAN
Bakłażan to źródło miedzi, potasu, magnezu, witaminy C, K oraz witamin z grupy B. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo.
Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje przemianę materii i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
CUKINIA
Cukinia zawiera witaminy A, B i C, atakże fosfor, wapń czy potas. Witamina A pozytywnie wpływa na wzrok – 400 g cukinii, to dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Ponadto cukinia zawiera luteinę i zeaksantynę, które chronią siatkówkę oka i zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Dlatego warto jeść cukinię, właśnie dla oczu!
Dodatkowo cukinia jest niskokaloryczna, a także ma niski indeks glikemiczny (ok. 15).
Cukinia jest warzywem bardzo wszechstronnym – można ją grillować, piec, smażyć, zrobić z niej zupę, makaron, a nawet ciasto! Co tylko dusza zapragnie!
PAPRYKA
Papryka jest bogatym źródłem witaminy C, która ma właściwości odpornościowe, a jak już ustaliliśmy, jesienią jest to bardzo przydatne. W papryce znajdziemy ponadto witaminę E, A oraz witaminy z grupy B, a także potas i beta-karoten. Warzywo to zawiera również polifenole, które mają właściwości antynowotworowe.
Na surowo, na kanapki, do sałatek, w zupie, z makaronem czy ryżem. Paprykę można jeść na naprawdę wiele sposobów.
Jak widzisz sezonowe produkty września, to wcale nie taka marna lista! Zachęcam Cię do tego, aby szczególnie teraz, kiedy nasza odporność wystawiana jest na próbę, sięgać po naturalne źródła witamin i składników mineralnych – lepiej zdobyć odporność niż później leczyć przeziębienie ;).