Wiesz, że 20%1 energii dostarczanej z pożywienia zużywa nasz mózg? I to w stanie spoczynku, czyli nie wtedy, kiedy intensywnie nad czymś myślimy albo pracujemy. A waży tylko 1,2-1,4 kg, co w porównaniu do ogólnej masy ciała jest niewiele. Taki mały, a taki żarłoczny! Ale mózg steruje całym naszym organizmem, a tak intensywna praca wymaga ogromu energii, dlatego ta jego żarłoczność jest usprawiedliwiona. Ale skoro „je” on tak dużo, to chyba ważne co, prawda? Pokażę Wam, jak może wyglądać dieta dla mózgu.
Skończyły się wakacje, wielu z Was wróciło do szkoły, na studia czy do pracy, więc nasze mózgi pracują teraz ze wzmożoną siłą.
Czy możemy temu naszemu centrum sterowania jakoś pomóc? Oczywiście!
Ze względu na to, że na jedzeniu to ja się znam, to powiem Wam, co jeść, aby dobrze odżywiać nasze mózgi.
Oczywiście zróżnicowana dieta to podstawa, ale jest parę produktów, które, ze względu na mózg właśnie, warto do tej zróżnicowanej diety włączyć!
TŁUSZCZE
Nasz galaretowaty mózg składa się z wody, białka i tłuszczów właśnie. I pomimo że część tłuszczów nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie, to część z nich musimy dostarczyć. Ważne jednak, żeby były to dobre, zdrowe tłuszcze.
M.in. dzięki tłuszczom w mózgu, nasze neurony zachowują elastyczność, co pozwala na sprawniejsze transmitowanie sygnałów nerwowych.
A jednym z ważniejszych tłuszczów jest….
OMEGA-3
Dieta dla mózgu, to z pewnością kwasy tłuszczowe omega-3, które mają bardzo duży (pozytywny) wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Kwasy omega (wszystkie) tworzą błonę komórkową komórek nerwowych, stymulują rozwój synaps i ułatwiają przewodzenie impulsów nerwowych.
Omega-3 wspomaga procesy myślowe i ułatwia zapamiętywanie. Dodatkowo wspólnie z omega-6 pozwala na regenerację uszkodzonych komórek nerwowych – takie komórki nie obumierają, a się regenerują. A nasz organizm niestety praktycznie nie produkuje nowych komórek nerwowych – komplet, z którym się urodziliśmy, musi nam wystarczyć na całe życie, dlatego warto o niego dbać.
A gdzie je znajdziemy? Najlepszym źródłem są tłuste ryby morskie, ale znajdziemy je również w oliwie z oliwek, orzechach i pestkach.
ZIELENINKA
„Systematyczne spożywanie [zielonych warzyw liściastych] koreluje ze spowolnieniem degeneracji procesów poznawczych związanych z myśleniem i zapamiętywaniem”.
A to wszystko dzięki temu, że w warzywach, takich jak szpinak, kapusta, jarmuż (w innych zielonych i liściastych też) znajdziemy żelazo, wapń, magnez oraz witaminę K i A, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego.
WITAMINA C
Witamina C wpływa na odporność organizmu, a jak wiesz najlepiej się myśli, kiedy jest się zdrowym – podczas choroby często nawet nie „myślimy na tyle”, żeby ze zrozumieniem oglądnąć film czy poczytać książkę, a co dopiero uczyć się.
Ale to nie jest najważniejsza rola witaminy C w pracy mózgu. Mózg zużywa duże ilości dostarczanego przez nas tlenu, który to jest transportowany wraz z krwią naczyniami krwionośnymi. A witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zapewniając przy tym sprawny transport krwi do mózgu. Ogólnie mówiąc, dzięki witaminie C (oczywiście nie tylko), mamy dobrze dotleniony mózg.
KAKAO I CIEMNA CZEKOLADA
Kakao zawiera flawonole, które poprawiają krążenie w mózgu, co przekłada się na lepszą pamięć. Podobnie działa teobromina – poprawiając ukrwienie mózgu, powoduje, że działa on po prostu lepiej. Synapsy (czyli miejsce komunikacji impulsów nerwowych), działają płynniej i szybciej, dzięki czemu lepiej zapamiętujemy i szybciej potrafimy przypomnieć sobie jakąś informację.
Jak zapewne wiesz, to co jemy, wpływa na nasze samopoczucie. Spożywanie ciężkostrawnych potraw może powodować, że będziemy się czuć ociężali i senni, i nic nie będzie nam się chciało. Dlatego w okresie intensywnej pracy umysłowej powinniśmy pamiętać, że jak się odżywiamy, tak też myślimy.
Dieta dla mózgu, to w zasadzie nic wyszukanego – są w niej produkty, które powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Jednak mam nadzieję, że przybliżyłem Wam, po co te produkty powinnyśmy jeść.
1 naukawposlce.pl, Zielone warzywa liściaste mogą opóźniać starzenie się mózgu, https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C27674%2Czielone-warzywa-lisciaste-moga-opozniac-starzenie-sie-mozgu.html, [dostęp: 14.09.2022 r.].