Sezonowe produkty października 

Złota polska jesień czy szarobura i ponura plucha? Jak na razie nie jest źle, ale zobaczymy, jak to będzie niedługo. Nieważne jednak, jaka będzie pogoda, bo pewne jest, że sezonowe produkty października to jesienne pyszności i dyniowy zawrót głowy!

Czy wiesz, że to już ostatni post z tej serii u mnie na blogu? Przedstawiłem Ci sezonowe produkty już na każdy miesiąc, dlatego, jeśli już niedługo będziesz chciała wiedzieć, jakie mamy sezonowe produkty listopada – KLIK! Oczywiście, jeśli chwilkę poszukasz, to znajdziesz u mnie na blogu wpis na każdą porę roku! 

Ale teraz przejdźmy do październikowych produktów sezonowych!

DYNIA

Dynia zawiera wapń, magnez oraz potas, a także witaminy A, C i E oraz kwas foliowy i karoten.  Jest lekkostrawna, a dodatkowo dzięki temu, że zawiera dużo błonnika, pomaga regulować przemianę materii. Regularne spożywanie dyni przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi. Spożywanie dyni zaleca się osobom, które cierpią na schorzenia nerek, gdyż wykazuje ona działanie moczopędne.

Swoją drogą, wiesz, że jadalny jest nie tylko miąższ i pestki dyni, ale jej kwiaty też? Często podaje się smażone kwiaty dyni w cieście jako przekąska. Oczywiście z dyni możesz przygotować wszelkiego rodzaju posiłki: zupę krem, makaron z sosem dyniowym, ciasto dyniowe, placuszki, ciasteczka i tak dalej…

Sezonowe produkty października, to dynia!

BRUKSELKA

Jak zawsze zacznę od tego, że wiem, że mało osób ją lubi. Jest ona jednak zdrowa i wiem, że przez niektórych lubiana. Z tego względu napiszę o niej kilka słów.

W brukselce znajdziemy witaminy A, E i K, a także wapń, magnez i potas, które wspomagają pracę serca i regulują ciśnienie krwi. Ponadto brukselka zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w walce ze stanami zapalnymi organizmu.

W zeszłym roku pisałem o tym, jak przygotować brukselkę, aby była smaczna – i zachęcam Cię do zajrzenia do tego wpisu i wypróbowania tego sposobu! – KLIK!

GRUSZKI 

Gruszki są bogate w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź i żelazo, a także są źródłem witaminy A i witamin z grupy B. 

Możesz je dodać do owsianki, sałatek (świetnie się komponują z serami żółtymi i pleśniowymi oraz orzechami) czy potraktować je jako szybka przekąska.

Sezonowe produkty października to gruszki!

JABŁKA

Wiem, że pewnie masz już dosyć, bo o jabłkach piszę cały czas. Ale co ja poradzę na to, że to bardzo uniwersalne owoce, do których mamy dostęp cały rok! A dodatkowo są źródłem wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz cynku. Znajdziemy w nich również witaminę C, która wspiera nasz układ odpornościowy, witaminę E, K, witaminy z grupy B, a także beta-karoten, który wpływa na kondycję cery. 

WINOGRONA

Winogrona są bogate w wapń, żelazo, jod, miedź, fosfor, potas i mangan, a także witaminy K, C, A, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy i antyoksydanty. Ponadto znajdziemy w nich liczne polifenole, które wspomagają pracę układu krążenia oraz wzmacniają serce. 

KALAREPA

Kalarepa zawiera w sobie duże ilości luteiny, która wspomaga właściwe funkcjonowanie wzroku. Wraz z innym barwnikiem (zeaksantyną), pochłania nadmiar szkodliwego dla oka promieniowania UVA i UVB. Dlatego warto, aby spożywały ją osoby starsze, a także osoby, które spędzają dużo czasu przed komputerem. Kalarepa zawiera w sobie ponadto dużo błonnika, potasu, magnezu i żelaza oraz witaminy C. 

KAPUSTY

Wybór kapust mamy naprawdę szeroki – biała, włoska, czerwona, pekińska, kiszona! Kapusta to prawdziwa bomba witaminowa, znajdziemy w niej witaminy C, B, A, E i K, kwas foliowy, rutynę, wapń, żelazo, potas i magnez.

Dodatkowo kapusta ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Zawiera flawonoidy, które zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca oraz polifenole, które mogą obniżyć ciśnienie krwi. 

Robi się coraz zimniej, ale Ty już wiesz, że można jeść sezonowo, smacznie i kolorowo przez cały rok! Mam nadzieję, że ta ściąga, w której przedstawiam Ci sezonowe produkty października pomoże gotować Ci smacznie i różnorodnie! Pamiętaj o tym, że to, jak się odżywiamy, wpływa na naszą odporność, co w okresie jesienno-zimowym jest niezwykle istotne! Ale o tym w następnym wpisie! 

Dodaj komentarz